Door en voor mensen met een visuele beperking en hun omgeving
Of and for visual impaired people and their social environment

Bron: Kentalis

Kentalis, grondlegger van het doofblindenonderwijs in Nederland, vierde afgelopen week vandaag 50 jaar doofblindenonderwijs in Nederland. In 1962 startte de doofblindenschool Kentalis Rafaël met vier leerlingen. Vandaag de dag behoort het Nederlandse onderwijs aan doofblinde leerlingen tot een van de beste ter wereld.

Tot 50 jaar terug was er geen aparte voorziening voor mensen met doofblindheid in Nederland. Zij leefden een vaak geïsoleerd bestaan in een doven- of blindeninstituut, nagenoeg onmachtig om te communiceren. Om te voorzien in de specifieke zorg voor deze mensen, startte de doofblindenschool Kentalis Rafael in Sint-Michielsgestel in 1962 met onderwijs aan vier doofblinde leerlingen. Inmiddels heeft Kentalis in Zoetermeer, Haren en Sint-Michielsgestel scholen voor leerlingen met doofblindheid.

In de afgelopen 50 jaar ontwikkelden Rafaël-medewerkers een eigen leermethode voor doofblinde leerlingen. Met als belangrijkste opbrengst dat het onderwijs kinderen in Nederland een kans geeft, die anders moeizaam of nauwelijks tot ontwikkeling kunnen komen. De huidige teamleider Piet Wientjes zegt het treffend: “Door ons onderwijs hopen wij te bereiken dat zij een goed leven kunnen leiden, dat ze tot interactie met mensen om hen heen komen, dat ze leren grip te krijgen op hun omgeving en dat ze eigen keuzes maken.”

Wat kun je een doofblinde leerling leren?

Veel mensen vragen zich af: wat kun je een doofblinde leerling eigenlijk leren? Bij Kentalis zien we dat het verschil in mogelijkheden heel groot is. Sommige mensen met doofblindheid ontwikkelen zich slechts beperkt, terwijl anderen zelfstandig kunnen wonen en een baan hebben. Door onderzoek, internationale samenwerking en ICT-toepassingen, zoals tablets en smartphones, groeien de mogelijkheden van doofblinde mensen.

Beste ter wereld.

Vandaag de dag behoort het doofblindenonderwijs in Nederland tot een van de beste ter wereld. En als enige land ter wereld hebben we zelfs een leerstoel doofblindheid, in 2008 door Kentalis ingesteld aan de Rijksuniversiteit Groningen. De ontwikkelingen in het doofblindenonderwijs vanaf 1962 tot nu, zijn gebundeld in een jubileumboek. Dat is gratis te downloaden via www.kentalis.nl

Feestelijk uitje en reünie.

Doofblindenschool Kentalis Rafaël in Sint-Michielsgestel viert deze mijlpaal uitgebreid met leerlingen en hun ouders, oud-leerlingen en medewerkers. Op woensdag 19 september was er een feestelijk uitje voor alle doofblinde leerlingen van Kentalis Rafaël. Zij bezochten pretpark 'Dippiedoe’ in Best. Op vrijdag 26 oktober was er bij Rafaël een groots opgezette reünie voor (oud-)leerlingen en medewerkers, waarbij onder andere het jubileumboek over 50 jaar doofblindenonderwijs werd gepresenteerd.

Kentalis in het kort.

Kentalis is een landelijke organisatie die al 220 jaar gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen of communiceren. Onze medewerkers bieden klanten toegang tot alle actuele mogelijkheden van taal en communicatie.